Risotto z kurkami i boczniakami

Sezon na kurki już w pełni i warto zrobić risotto z tymi grzybami. Choć zastąpienie ryżu kaszą pęczak też jest dobrym pomysłem. :)

Składniki:
- 2 szkl. suchego ryżu
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 1/2 litra bulionu
- 1 szkl. białego wina
- 150 gram  żółtego sera
- 250 gram kurek
- 150 gram boczniaków
- 2 łyżki masła
- tymianek

W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać suchy ryż. Mieszać, aż olej obtoczy ziarna ryżu. Podlać szklanką białego wina. Gdy ryż wchłonie wino, dolewać po szklance bulionu, za każdym razem, gdy ryż go wchłonie. Mieszać. Gdy ryż zwiększy swoją objętość to należy dodać umyte i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby  i nadal partiami dolewać bulionu. Gotować do momentu, kiedy ryż i grzyby będą odpowiednio miękkie. Wtedy włożyć 2 łyżki masła i mieszać do rozpuszczenia. Doprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność. Na koniec zestawić z palnika i dodać tymianku oraz startego, żółtego sera. Wymieszać i podawać. Można dołożyć natkę pietruszki.

1 Komentarz

  1. Gosiu, bardzo mnie cieszy kolejny ciekawy przepis na Twoim blogu. Wyglądnie smacznie i wiem że na pewno wybornie smakuje:-). Wiem już co jutro podam rodzinie na obiad.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.