Polędwiczki w sosie kurkowym z rozmarynem

Delikatne mięso, pyszne kurki, aromat rozmarynu czyli obiad niemal doskonały. ;)

Składniki:
- 1 polędwiczka
- 300 gram kurek świeżych lub mrożonych
- 1 cebula
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz, listki rozmarynu
- 2 łyżki masła
Polędwiczkę pokroić na plastry o grubości ok. 1,5 – 2 cm. Rozpłaszczyć je dłonią, posolić i popieprzyć. Następnie podsmażyć z każdej strony, do ścięcia, na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka, podlać lekko rosołem lub wodą i gotować.
Na patelni z roztopionym masłem zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać umyte kurki i podsmażać, do momentu, kiedy kurki zmiękną. Doprawić je solą i pieprzem. Kiedy będą niemal gotowe, to przysypać je mąką i wymieszać. Przełożyć grzyby do mięsa i chwilę gotować (sos musi się ładnie zagęścić). Dodać łyżkę gorącego sosu do śmietany, wymieszać i wlać śmietanę do dania. Pogotować jeszcze chwilę, dodać pokrojone liście rozmarynu. Doprawić jeśli jest taka potrzeba.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.