Quesadilla z pieczarkami

Skomplikowana nazwa a takie proste danie :). Spolszczona wersja meksykańskiej potrawy. Można przygotowywać ją z dowolnymi farszami. U mnie dziś z pieczarkami. Dzieciom się spodoba, bo można jeść rękoma. ;)

Składniki:
- placki tortilli
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 1 ugotowana marchew
- 1 ugotowana pietruszka
- starty żółty ser
- sól, pieprz

Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju do odparowania płynu. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Na drugiej patelni na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać do niej pokrojone w kostkę, ugotowane marchew i pietruszkę. Na koniec dołożyć podsmażone pieczarki. Całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Patelnię zestawić z palnika i wbić jajko. Całość dobrze wymieszać.
Na połowę placka tortilli wyłożyć część farszu. Farsz posypać startym żółtym serem i przykryć drugą połową placka. Quesadillę podgrzewać na przetartej olejem patelni grillowej najpierw z jednej strony, a następnie przełożyć na drugą. Jeśli nie ma patelni grillowej to można to zrobić na zwykłej.
Gotowe danie pokroić na kawałki, jak połowę pizzy. :)
Jeść można z dodatkiem surówek lub sosów.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.