Zupa krem z marchwi

Smaczna, rozgrzewająca zupa. :) Można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub prażonymi ziarnami słonecznika czy dyni.

Składniki:
- 1 kg marchwi
- 1 duża pietruszka lub dwie małe
- połowa selera
- por
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, imbir, kolendra, ziele angielskie

Warzywa obrać, umyć, włożyć do garnka, zalać 1 i ½  litra wody. Zupę posolić, włożyć 3 ziarna ziela angielskiego, łyżkę masła i gotować.  Gdy warzywa będą miękkie, to należy wyrzucić por, a resztę zblendować. Doprawić solą, pieprzem, 1 łyżeczką świeżo startego imbiru (lub suszonego) i świeżą kolendrą.

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.