Zupa – krem z zielonego groszku

Pyszna zupa. Świetna dla osób, które chcą jeść więcej warzyw i zrzucić przed wiosną kilka kilogramów. ;)

Składniki:
- 900 g mrożonego zielonego groszku
- 2 l wody
- 2 marchewki
- 1 duża pietruszka
- pół selera
- por
- sól, pieprz, pęczek liści lubczyku
- łyżka masła
Zagotować dwa litry osolonej wody. Wrzucić do niej obrane marchewki, pietruszkę, seler i por. Pogotować pięć – dziesięć minut i na wrzącą wodę wsypać mrożony zielony groszek. Dodać łyżkę masła. Gdy warzywa będą miękkie to dodać pokrojone liście lubczyku, a wyjąć i wyrzucić por. Warzywa zblendować na gładko (jeśli zostaną łuski od groszku po blendowaniu, to trzeba zupę przetrzeć przez sito). Doprawić ostatecznie solą i pieprzem.

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.