Zapiekane warzywa

Dla osób dbających o linię mogą być daniem same w sobie. Można je wziąć na lunch do pracy. Sprawdzą się również w roli zdrowego dodatku do obiadu. Warzywa są al dente, zupełnie jak gotowane na parze. Dziś zapiekałam mrożone warzywa, które o tej porze roku podobno mają więcej składników odżywczych. Jeśli chcemy wykorzystać surowe, to należy je najpierw zblanszować.


Składniki:
- 500 g mrożonych warzyw
- sól, pieprz
- 100 g startego żółtego sera
- 2 łyżki tartej bułki

Warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posolić je i popieprzyć (wymieszać). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C. Piec ok. 25 minut. W tym czasie zetrzeć na tarce żółty ser i wymieszać go z tartą bułką. Naczynie wyjąć z piekarnika. Warzywa posypać mieszanką żółtego sera i bułki tartej. Piec przez następne 25 minut.
Smakują na gorąco i na zimno.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.