Szarlotka sypana – najprostsza

To najprostsza wersja szarlotki i najszybsza. Najlepsza oczywiście na ciepło z kulką lodów, ale na zimno również nie do pogardzenia.
Do wykonania nawet przez dzieci.

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):
- 1,5 kg jabłek
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. kaszy manny
- 1 szkl. mąki pszennej
- 170 g zimnego masła

Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Mąkę, cukier i kaszę mannę wsypać do miski i wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną szklankę sypkich składników wysypać na spód tortownicy. Na tym ułożyć połowę plasterków jabłek. Znów wysypać szklankę sypkiej mieszanki i ponownie wyłożyć jabłka. Na wierzch wysypać mieszankę i zetrzeć na tarce zimne masło. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec około godziny.

11 Komentarze

  1. Zrobiłam dzisiaj – szarlotka fantastyczna!!!!! Zapowiedziałam mężowi że to tak proste ciasto że może je sam robić. Na razie ma trudność z podniesieniem się z krzesła po dokładce.
    Od siebie do przepisu dodałam cynamon.

    • Super :). Masz szczęście, że mąż bez protestów przyjmuje Twoje sugestie. ;)
      Z cynamonem, na pewno smakowała wybornie.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.