Zupa szpinakowa

Pyszna zupa – krem. Można ją podawać z łyżką gęstego jogurtu, grzankami, ale również z jajkiem, prażonymi ziarnami czy serem pleśniowym.

Składniki:
- 1 i ½ litra bulionu/rosołu
- 4-5 ugotowanych ziemniaków
- 1 ugotowana marchewka
- 1 ugotowana pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 500 g szpinaku
- sól, pieprz, sok z cytryny
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na łyżce oleju. Dodać do niej drobno pokrojony czosnek i chwilę smażyć. Następnie dodać umyty i osuszony szpinak (jeśli używacie mrożonego to należy go wcześniej podgrzewać na innej patelni do odparowania wody) – chwilę całość podsmażać. Potem przełożyć zawartość patelni do garnka z bulionem i ugotowanymi warzywami. Całość zblendować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.