Francuska tarta z jabłkami

Pyszna tarta jabłkowa.
Przepis Mateusza Nowaka z polskiej edycji MasterChef’a.

Składniki na ciasto (forma o średnicy 24 cm):
- 1 i ½ szkl. mąki pszennej
- 2/3  szkl. cukru pudru
- 1 jajo
- 100 g masła
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli

Wszystkie składniki włożyć do pojemnika blendera (masło pokroić na drobne kawałki) i zmiksować pulsacyjnie do połączenia. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce.

Składniki na nadzienie:
- 15 g masła
- 100 ml śmietany 30%
- 2 żółtka
- laska wanilii
- 4 jabłka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki żółtego dżemu np. morelowego czy pomarańczowego

Śmietanę wlać do miseczki, dodać ziarna wanilii, 3 łyżki cukru i wymieszać rózgą do połączenia składników.

Jabłka obrać i pokroić w plasterki.

Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Następnie ponakłuwać je widelcem. Poukładać na nim jabłka, które na wierzchu posypać 1 łyżką cukru i przykryć startym na tarce masłem (15 g).

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut (na dolnej szynie piekarnika). Po tym czasie na jabłka wylać masę śmietanowo – jajeczną i piec kolejne 20 – 25 minut, aż jabłka ładnie się skarmelizują.
Po upieczeniu zostawić tartę do ostygnięcia.

Dżem podgrzać w garnku, aby się rozpuścił. Przecedzić go przez sitko i pędzelkiem posmarować wierzch tarty, aby była błyszcząca.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.