Mini strudle jabłkowe (ciasto półkruche bez jajek)

Pyszne, delikatne, nieprzesłodzone ciasteczka. Może będą alternatywą dla drożdżówek?

Składniki (około 12 sztuk):
- 3 szkl. mąki pszennej
- 250 g masła
- 200 ml śmietany 18%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 duże jabłka, cynamon

Mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, śmietanę i cukier puder zblendować, aby uzyskać jednolite ciasto (lub wyrobić ręcznie). Ciasto owinąć folią i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.
W tym czasie obrać jabłka, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ósemki.
Ciasto rozwałkowywać po kawałku (podsypywać mąką), na środku układać jabłko i składać, jak na zdjęciach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 25 minut.
Ostudzone ciastka posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.