Jaglano-bananowy czekoladowiec

Kolejna dawka „zdrowych kalorii”. Sycący, wilgotny, bezglutenowy. :) Jeśli chcecie mieć jakąś alternatywę dla tradycyjnych słodyczy to skorzystajcie z tej propozycji. Do środka placka można dołożyć garść orzechów lub rodzynek.

Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):
- ½ szkl. surowej kaszy jaglanej
- 3 dojrzałe banany
- 4 łyżki kakao
- 3 jajka
- 50 ml oleju
- ½ szkl. mleka
- ¾ szkl. syropu klonowego lub można osłodzić masę tradycyjnym cukrem
Kaszę zalać wrzątkiem, wypłukać zimną wodą, zalać 1 szklanką i pół wody i gotować do całkowitego wchłonięcia wody.
Do wystudzonej kaszy wlać mleko, dołożyć drobno pokrojone banany i zblendować na gładką masę.
Dołożyć kakao, syrop klonowy, olej, jajka i całość zmiksować.
Masę wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.