Polędwiczki zapiekane z soczewicą

Takie łatwe do zrealizowania danie obiadowe. Przy czym trochę zdrowej soczewicy przemycone w atrakcyjniejszej formie. ;)

Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- pół szkl. soczewicy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 szkl. przecieru pomidorowego lub passaty
- plastry mozzarelli
- sól, pieprz, majeranek, ostra papryka, chilli

Soczewicę ugotować, tak aby była al dente. Nie solić wody podczas gotowania.
Polędwiczkę pokroić na plastry, które następnie rozgnieść dłonią. Każdy plaster posolić i popieprzyć. Obsmażyć je po 3 minuty z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem. A następnie przełożyć je do żaroodpornego naczynia.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać do niej przeciśnięte ząbki czosnku i ugotowaną soczewicę. Całość wymieszać i dodać przecier pomidorowy. Podgrzewać, zredukować i doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, chilli, a na koniec majerankiem. Masę wyłożyć na polędwiczki. Całość przykryć plastrami mozzarelli.
Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.