Zapiekanka szpinakowo-rybno-ziemniaczana

Dziś klasyczne trio: ryba, szpinak i ziemniaki w nowej odsłonie.

Składniki:
- 700 g szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 400 g wędzonej ryby (może być również ryba ugotowana na parze)
- 1 kg ziemniaków
- 100 g startego żółtego sera
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Świeży szpinak umyć, osuszyć i wrzucić na patelnię z rozgrzaną łyżką masła. Podsmażać aż zmniejszy swoją objętość. Wtedy dodać sól, pieprz i drobno pokrojony czosnek. (Mrożony szpinak podgrzewać na patelni do momentu odparowania wody, a następnie dodać sól, pieprz i czosnek).
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, a następnie dokładnie utłuc tłuczkiem, aby otrzymać pure. Dodać 2 łyżki masła, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i dobrze wymieszać.
W żaroodpornym naczyniu wykładać warstwami: szpinak, kawałki wędzonej ryby (bez skóry i ości), ziemniaki. Wierzch posypać startym żółtym serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25 minut.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.