Faszerowane pieczarkami kurze nogi

Chwila zabawy z wyjęciem kości, za to efekt ekstra :)

Składniki (2 szt.):
- 2 kurze nogi
- 300 g pieczarek
- 3 łyżki startego żółtego sera
- sól, pieprz, tymianek, natka pietruszki
Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła do odparowania płynu. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec zdjąć z kuchenki, dodać starty żółty ser oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać.
Z kurzych nóg należy ostrym nożem wyciąć kości, starając się przeciągać ostrzem po kości, aby w jak najmniejszym stopniu uszkodzić skórę (w stawie należy kość wyłamać).
Mięso posolić, popieprzyć.
W otwory po kościach włożyć farsz. Brzegi spiąć wykałaczkami.
Na patelni z odrobiną oleju obsmażyć mięso z każdej strony. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190C.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.