Zupa – krem z soczewicy i kaszy jaglanej

Treściwa i sycąca zupa – krem.

Składniki:
- 3-4 szkl. rosołu
- 1 szkl. soczewicy
- ½ szkl. kaszy jaglanej
- 500 g przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, majeranek (sporo), ostra papryka, czosnek niedźwiedzi
Soczewicę zalać wodą i odstawić na co najmniej 2 godziny. Następnie wodę odlać, wlać świeżą, osolić i gotować do momentu, kiedy soczewica będzie miękka.
Kaszę jaglaną ugotować.
Zblendować kaszę, soczewicę z przecierem pomidorowym i rosołem (dolewać bulionu partiami, aby była odpowiednia gęstość zupy). Zupę doprawić solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką i czosnkiem niedźwiedzim.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.