Murzynek na czerwonym winie z gruszkami

Pamiętacie przepisy na murzynki. Teraz w dobie brownie trochę zapomniane, choć warto je przygotować.

Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 24 cm):
- 4 jaja
- 250 g masła – pokrojone na kawałki
- 1  szkl. cukru
- 2 łyżki mleka
- 6 łyżek kakao
- 1 i ½ szkl. mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 7 łyżek czerwonego wina (lub 4 łyżki nalewki)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 duże gruszki – obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę

Masło, cukier, kakao, cukier wanilinowy, mleko umieścić w garnku i gotować do całkowitego połączenia (cały czas mieszać). Z masy do miseczki odłożyć 7 łyżek (będzie to polewa). Następnie resztę odstawić do częściowego ostygnięcia. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, wino i na niskich obrotach zmiksować do połączenia. Na koniec dodać ubitą (ze szczyptą soli) pianę z białek i wymieszać całość łyżką do połączenia.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu poukładać kawałki gruszek.
Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180C. Sprawdzić czy patyczek jest suchy.
Gdy ciasto ostygnie to polać je odłożoną wcześniej masą.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.