Babka szampańska

Prosta do wykonania, wilgotna, a jednocześnie puszysta babka, z aromatem szampana. :)
Inspiracja pani Wandzi.

Składniki:
- 2 i ½   szkl. mąki pszennej
- 4 jaja
- ¾  szkl. oleju
- ¾  szkl. cukru
- ¾ szkl. szampana
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Olej, szampan i żółtka wymieszać rózgą do połączenia.
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy wymieszać w oddzielnym naczyniu. Do tej mieszanki wlać składniki płynne i mieszać do połączenia.
Białka jaj ze szczyptą soli ubić na sztywno mikserem.
Następnie białka partiami dodawać do ciasta i delikatnie mieszać do połączenia.

Masę przelać do foremki dokładnie wysmarowanej tłuszczem (nie trzeba obsypywać formy mąką czy bułką tartą).
Piec w temperaturze 175 stopni 55-60 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.
Odstawić na około 5 minut, a następnie wyjąć z formy, aby ostygła.
Po ostudzeniu może być konieczność ścięcia czubka, żeby móc ją ładnie zaserwować. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.