Zupa (krem) selerowo-porowo-jabłkowa

Zanim zaczniemy delektować się chłodnikami można wykorzystać ten przepis na pyszną zupę krem.

Składniki:
- 600 g selera (jeden bardzo duży)
- 1 por
- 2 małe cebule
- 1 litr bulionu/rosołu
- 2 jabłka
- sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi

Cebule oraz por obrać, drobno pokroić i zeszklić na maśle. Przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać obrany i pokrojony w kostkę seler. Gotować około 20 minut, aż seler zmięknie. Wtedy dołożyć obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na ćwiartki jabłka. Podgotować chwilę i całość zblendować. Jeśli zupa będzie za gęsta to dodać wody. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.