Kalafiorowy spód do pizzy

Pizza może być fit. Czy jest smaczniejsza od tradycyjnej? Nie :). Natomiast stanowi odmianę i można ją jeść bez wyrzutów sumienia. ;) Przygotowanie jest nadzwyczaj proste.

Składniki (proporcje na dwa spody o średnicy ok. 26 cm):
- 1 kg kalafiora
- 2 jajka
- 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- sól, pieprz, oregano

Kalafior pozbawić liści, umyć i osuszyć. Pokroić go na mniejsze kawałki, a następnie zblendować. Do tak przygotowanej masy dodać jajka, mąkę, przyprawy i wyrobić, aby powstało jednolite ciasto.
Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i uformować na nich dwa spody. Piec je jednocześnie w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do 180C, przez około 20-25 minut (muszą się zarumienić).
Wtedy wyjąć je, nałożyć sos pomidorowy i preferowane składniki, po czym piec następne 20 minut.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.