Babka ziemniaczana

Dziś powrót do tradycji. Może zamiast placków ziemniaczanych przygotujecie na obiad ziemniaczaną babkę. Można ją podawać zarówno na ciepło z sosem, jak i na zimno z konfiturą.

Składniki (na keksówkę):
- 1,5 kg obranych ziemniaków
- 200 g boczku surowego i kiełbasy
- 3 jajka
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 cebule
- sól, pieprz, papryka chilli, majeranek

Na patelni podsmażyć drobno pokrojony boczek i kiełbasę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Całość odstawić, aby przestygła.
Obrane ziemniaki zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Następnie porcje masy ziemniaczanej przekładać do gazy lub lnianej ściereczki i odciskać z płynu. Do odciśniętych ziemniaków dodać podsmażoną wędlinę z cebulą, jajka, mąkę, przyprawy i dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Piec półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do 180C.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.