Placek z kaszą manną i rabarbarem

Za mną sobota z festynami szkolnymi. Wiecie pewnie, że odkąd dziecko trafi do przedszkola to zaczyna się w Waszym życiu okres pieczenia placków na rozmaite imprezy przedszkolno-szkolne. Tym razem syn dostarczył blok czekoladowy i placek na kaszy mannie z rabarbarem.

Składniki (na blaszkę o wymiarach 39 x 25 cm):
- 4 jaja
- 1 i 1/3 szkl. cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 łyżki oleju
- 2 szkl. kwaśnej śmietany
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 szkl. kaszy manny
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 600 g rabarbaru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka, cukier i cukier wanilinowy ubijać do otrzymania puszystej masy (do potrojenia objętości). Następnie ciągle ubijając dodać olej. Odstawić mikser.
Mąkę pszenną, kaszę i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać. Dosypać połowę przesianych składników do ubitej masy i wymieszać. Dodać szklankę śmietany i ponownie wymieszać. Dołożyć resztę suchych składników. Wymieszać. A na koniec wlać drugą szklankę śmietany.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Równomiernie wysypać na wierzch umyty, osuszony i pokrojony na niewielkie kawałki rabarbar (nie trzeba go obierać, wystarczy jedynie obciąć i wyrzucić końcówki).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C około 35 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Nie sugerować się barwą placka.

przepis z mojewypieki.com

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.