Omlet z kurkami

Omlet to taka wykwintniejsza forma podania jajecznicy ;). Korzystajmy z sezonu na kurki i do dzieła. :). Trzeba go robić pojedynczo. Co przy dużej ilości osób może być kłopotliwe. Chyba, że użyjecie kilku patelni.

Składniki (na jeden omlet – mała patelnia):
- 2 jajka
- 1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli
- 1 łyżka drobno pokrojonego boczku
- 1 łyżka masła
- garść umytych i osuszonych kurek
- sól, pieprz i szczypiorek

Patelnię rozgrzać i wrzucić na nią masło oraz drobno pokrojony boczek. Zezłocić go i dodać cebulę. Poczekać aż się zeszkli. Dodać kurki i chwilę podsmażać. Na koniec wlać jajka, które wcześniej były widelcem rozmieszane wraz z solą i pieprzem (jajka mają pokryć całą powierzchnię patelni). Smażyć omlet do momentu, kiedy zacznie się ścinać górna warstwa masy. Wtedy podważyć szpatułką połowę omletu i złożyć go (jak na zdjęciu). Podgrzewać jeszcze przez chwilę, aby jajka były dobrze ścięte. Gotowe danie zsunąć na talerz i posypać szczypiorkiem. Podawać ciepłe.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.