Tort morelowo-serowy

Nieprzesłodzony, smaczny torcik :)

Składniki na biszkopty (średnica tortownic: 24 i 21 cm) (wykorzystałam przepis na biszkopt z mojewypieki.com):
- 5 jaj
- ¾ szkl. cukru
- 2/3  szkl. mąki pszennej tortowej
- 1/3 szkl. kakao
- pół szkl. herbaty
- 1 łyżka likieru Amaretto

Do białek wsypać szczyptę soli i miksować, aż będą sztywne (nie spłyną z odwróconej do góry  nogami miski). Następnie dodawać powoli po trochu cukru, nie przerywając ubijania. Na koniec dokładać po jednym żółtku i nadal miksować.
Mąkę i kakao wymieszać i przesiać do jajecznej masy. Teraz całość delikatnie, ale starannie wymieszać (już nie miksować).
Na spód tortownic wyłożyć papier do pieczenia, a boki zostawić, niczym nie smarować. Wylać ciasto na dwie tortownice. Muszą być różnych rozmiarów. Na mniejszą należy wylać je bardzo cienko.
Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 160C. Piec ok. 30 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe).
Następnie tortownice wyjąć i upuścić na podłogę z wysokości ok. 40 cm. Odstawić do wystudzenia. Wystudzone biszkopty nożem obkroić na bokach i wyjąć układając spodem do góry.
Oba biszkopty naponczować roztworem: pół szklanki herbaty z 1 łyżką likieru Amaretto. Przy czym biszkopt na spód delikatnie, a biszkopt w środku obficie, ale dopiero po ułożeniu go na masie serowej, aby nie pokruszył się.

Składniki na warstwę serową:
- 500 g sera w wiaderku
- 400 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki ciepłej wody i ostudzone

Serek i cukier puder włożyć do misy i miksować do uzyskania puszystej konsystencji.
W oddzielnym naczyniu ubić śmietanę.
Żelatynę wsypać do szklanki i  zalać ciepłą wodą. Szklankę wstawić do garnka z wodą i delikatnie podgrzewać mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Nie dopuścić do zagotowania.
Do rozpuszczonej, ostudzonej żelatyny dołożyć dwie łyżki ubitej śmietany i wymieszać. Resztę ubitej śmietany wymieszać z serem. a następnie wlać do tej masy żelatynę i chwilę miksować na wolnych obrotach do połączenia.
Cienką warstwę masy wyłożyć na spód biszkoptu i wstawić do lodówki na około pół godziny do zastygnięcia. Następnie na środku ułożyć mniejszy biszkopt, mocno go nasączyć i całość przykryć masą serową. Odstawić do stężenia do lodówki.

Składniki na masę morelową:
- 600 g moreli
- 2 galaretki pomarańczowe
- 2 łyżki cukru, jeśli morele będą kwaśne

Z moreli należy usunąć pestki. Pokroić je na mniejsze kawałki i zblendować. Wlać do garnka 3 i pół szklanki zblendowanej masy (gdyby masy było za mało to dolać wody). Jeśli masa będzie bardzo kwaśna to wsypać dwie łyżki cukru. Morele zagotować, a następnie zestawić z kuchenki i wsypać galaretki. Mieszać do całkowitego ich rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.
Zimną galaretkę wyłożyć na masę serową. Wstawić tortownicę do lodówki, aby całość stężała.
Na wierzch można przygotować polewę czekoladową.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.