Sos bazyliowy

Sos jadłam w Ciechocinku, gdzie miła Pani z restauracji zdradziła składniki, ale bez informacji o proporcjach. Kilka prób i … wyszło. Jest więcej niż pyszny.

Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- 2/3 szkl. oliwy

Zblendować razem: czosnek, bazylię, miód, musztardę, sok z cytryny. Następnie nie przerywając blendowania powoli dolewać oliwę. Odstawić blender jak tylko będzie jednolita konsystencja. Doprawić solą i pieprzem.
Sos jest idealny do sałaty, pomidorów itp. Można go przez kilka dni przechowywać w zamkniętym pudełku w lodówce.

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.