Grillowane udka kurczaka z chilli

Najlepsze są udka bez kości. Usuwanie kości wymaga dodatkowej pracy, ale można już kupić tak przygotowane mięso. Przygotowanie wymaga 10 minut, a smak ekstra.

Składniki:
- 1 kg udek kurczaka bez kości
- sól, papryka słodka
- 2/3 szkl. oleju
- 1 papryczka chilli
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu

Mięso (bez skóry) umyć, osuszyć, posypać solą i papryką.
W oddzielnym naczyniu wymieszać: olej, ocet balsamiczny, drobno pokrojony czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chilli, miód.
W tak przygotowanej marynacie obtoczyć mięso i zostawić w lodówce na minimum pół godziny, a najlepiej na noc.
Grillować przed podaniem.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.