Mrożenie fasolki szparagowej

Sezon na fasolkę szparagową jest krótki, więc korzystajmy i zapakujmy ją do zamrażarki, żeby wykorzystać zapasy zimą. Nawet osoby, które nie mają wprawy w „przetwarzaniu” żywności są w stanie zamrozić fasolkę. To proste. :)

Składniki:
- fasolka szparagowa świeża
- woda
- sól

Fasolkę obkroić, czyli pozbyć się końcówek. Umyć i ułożyć w garnku. Zalać wodą i posolić (około ½ łyżeczki soli na 1 litr wody). Gotować dwie minuty od momentu wrzenia. Fasolkę odcedzić na durszlaku i przelać zimną wodą. Zostawić, aby obciekła. Zapakować do woreczków i włożyć do zamrażarki.
Chcąc ją wykorzystać należy włożyć zamrożoną fasolkę do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować do miękkości.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.