Mojo verde – sos z papryki i natki pietruszki

Tradycyjny kanaryjski sos do wszystkiego :). Do ryb, ziemniaków, sałatek itp. Pyszny, łatwy do wykonania i do tego zdrowy. Smakuje nawet mojej córce, która podobno nie lubi papryki. ;) Można go przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce (do 5 dni).

Składniki:
- 1 zielona papryka
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka kuminu
- sól, pieprz
- 100 ml oliwy

Czosnek obrać, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w pojemniku blendera. Dodać drobniej pokrojoną natkę pietruszki oraz umytą, pokrojoną paprykę (bez gniazda nasiennego). Zblendować. Dołożyć sok z cytryny, przyprawy oraz oliwę. Zblendować do połączenia składników i gotowe. :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.