Babka z cukinią i bakaliami

Wilgotne ciasto pachnące cynamonem. Obecność cukinii niewyczuwalna :). Świetnie smakuje z cytrynowym lukrem.

Składniki (na keksówkę):
- 2 jajka
- 1 szkl. cukru
- 3 szkl. przesianej mąki pszennej
- 500 g cukinii (3 szklanki startej cukinii)
- 150 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 szkl. żurawiny lub rodzynek
- 1 szkl. orzechów
- szczypta soli

Cukier zmiksować z jajkami (można roztrzepać rózgą). Dodać świeżo startą cukinię oraz roztopione masło. Całość dobrze wymieszać.
W oddzielnej misce wymieszać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Te sypkie składniki dodać do ciasta i znowu wymieszać (nie miksować). Na koniec wrzucić bakalie i wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej dokładnie masłem.
Piec w 175C przez około godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest dobrze upieczone. Odstawić na około 5 minut, a następnie wyjąć babkę z foremki i pozwolić jej ostygnąć na kratce. Kroić dopiero po ostudzeniu.

Przepis nieco zmodyfikowany na podstawie:
http://www.simplyrecipes.com/recipes/zucchini_muffins/

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.