Pierogi z borówkami

Rodzina jadła na obiad i na kolację z własnej woli :). Niebo w ….

Składniki:
- 3 szklanki mąki, najlepiej typ 500 np. poznańska
- 1 jajko
- 1 żółtko
- niecała szklanka gorącej wody
- łyżka masła
- szczypta soli

Na stolnicę wsypać mąkę, dodać sól i wlać gorącą wodę. Widelcem połączyć wodę z mąką, tak aby się nie oparzyć. Następnie dodać żółtko, jajko, masło i wszystkie składniki należy razem zagnieść, aby uzyskać jednolite ciasto.  Gotowe ciasto przykryć miską, aby nie wysychało. Odczekać około 15 minut. Odrywać po kawałku i cienko rozwałkowywać delikatnie podsypując mąką (reszta ciasta cały czas ma być przykryta miską).
Pierogi wykrawać szklanką, nałożyć nadzienie, skleić. Gotować w osolonej wodzie, do momentu kiedy wypłyną na powierzchnię.
Jeśli chcecie zamrażać to najlepiej przed gotowaniem.

Nadzienie:
- 750 g borówek
- 2 łyżki cukru (nie trzeba go dodawać, jeśli borówki są słodkie)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.