Fritatta z cukinią i kurkami

Sezonowe składniki i proste danie bez mięsa gotowe. ;)

Składniki (forma o średnicy ok. 24 cm):
- 5 jajek
- 2 niewielkie cukinie
- pęczek koperku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 250 g kurek
- sól, pieprz, tymianek

Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (wraz ze skórką). Posolić ją, odstawić na ok. 10 minut, a następnie odsączyć z soku, który wydzieliła.
Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić ją na odrobinie masła. Dodać drobno pokrojony ząbek czosnku, chwilę smażyć i przełożyć cebulę z czosnkiem do miseczki. Na tę samą patelnię wrzucić oczyszczone kurki. Podsmażać je na „dużym gazie”, aż odparuje płyn, który wydzielą.
W miseczce roztrzepać jajka z przyprawami. Dodać do nich cukinie, cebulę z czosnkiem, kurki oraz drobno pokrojony koperek i wszystko starannie wymieszać.
Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na około pół godziny.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.