Bułeczki jak bawełna, ale bez mleka w proszku

Pyszne, puszyste, nie przesłodzone bułeczki. Przepis na nie jest już na różnych blogach. Poniżej proponuję zmodyfikowany – bez mleka w proszku, zamiast niego są 4 łyżki śmietany kremówki. Wypieki z udziałem drożdży zawsze są wymagające – czasu i uważności w przygotowaniu. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę należy przesiać. Woda ma być ciepła, ale nie gorąca. Wyrabiać ciasto należy zgodnie z przepisem. Nie podsypywać za dużo mąką, ponieważ wtedy ciasto będzie mniej puszyste.

Składniki (na 9 bułeczek):
- 250 g mąki pszennej najlepiej 450 lub 500
- 10 g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka suszonych
- 1 duże jajko
- 4 łyżki śmietany kremówki
- 120 ml ciepłej wody
- 5 łyżeczek cukru
- pół łyżeczki soli
- 42 g miękkiego masła
Świeże drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i odstawić na 10 minut. (drożdże instant dodać bezpośrednio wraz z innymi składnikami do mąki).
W tym czasie do miski przesiać mąkę, dodać jajko, śmietanę, sól, a na koniec wlać wcześniej przygotowany zaczyn. Wyrabiać ciasto mikserem z hakiem ok. 10 minut. Następnie dodać masło i wyrabiać kolejne 15 minut. Ciasto (jest klejące) wyłożyć na matę/stolnicę i rozciągać, ugniatać, aż będzie jednolite. Uformować kulę i włożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć folią spożywczą lub lnianą ścierką i zostawić do podwojenia objętości (ok. godziny).
Ciasto w misce pougniatać chwilę, aby uwolnić powietrze. Uformować wałek i podzielić go na 9 kawałków. Każdy kawałek wałkować do otrzymania, jakby szerokiej wstążki, a następnie zrolować ciasto. Powstaje wałeczek, który układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podczas wałkowania delikatnie można podsypać mąką. Blaszkę z bułeczkami ułożonymi w odstępach przykryć folią spożywczą lub lnianą ścierką i zostawić do wyrośnięcia. Na koniec wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175C ok. 15 minut.
Wystudzone bułeczki można polukrować.

Źródło

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.