Mojo rojo – sos z papryki

Drugi z najpopularniejszych kanaryjskich sosów. Ostrzejszy. Z powodzeniem zastępuje ketchup, czyli używajcie go do wszystkiego ;). Pyszny, zdrowy, szybki do przygotowania. Można go przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce (do 5 dni). Polecam szczególnie jeśli wasze dzieci „nadużywają” ketchupu. Może uda się wam wymienić go na ten sos.

Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka kuminu (można pominąć)
- sól
- 100 ml oliwy

Czosnek obrać, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w pojemniku blendera. Dodać umytą, pokrojoną paprykę i papryczkę (bez gniazda nasiennego). Zblendować. Dołożyć sok z cytryny, przyprawy oraz oliwę. Zblendować do połączenia składników i gotowe. :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.